Ayinger Celebrator Doppelbock

Ayinger Celebrator Doppelbock

 

 

Godafton, här i källaren på Sjätte Tunnan är vi inne på sista veckan av årets dunder julbord.
Och vad passar då bättre än att skriva om något öl som är passande till alla dessa lass av fantastisk mat vi serverat.

Tyskarnas tysk av de tyskaste dubbelbockarna. God är den också..
Doppelbock är alltså en dubbel bock (…) och då behöver det inte menas att den är dubbel så stark som en vanlig traditionell Bock, utan den har lite mer maltig kropp och mer alkoholiga toner än sin lillebror.
Färgen är djupt bärnstens till mörkare röd och är mer eller mindre ogenomskinlig.
Rostad malt ger en rökigare smak, som lyfts upp av en del karamell och oftast mörkare malter, tillsammans med den snåla humlingen ger den maltiga smak och karaktär detta öl ska ha.

Vad betyder då bocköl?
För att få kallas en bock krävs det en
stamvörtstyrka på minst 16%.

Vad är då stamvört?
Räknas på sockerhalten i vörten innan jäsning.
Vörten är då det som efter jäsning blir öl, jag brukar förklara det som en form av välling.

Historien säger att tyska munkar älskade denna dryck, men undrade om det var tillåtet att njuta av en sådan stark och god dryck, så dom skickade en tunna till påven med en förfrågan om det var okej, men efter den långa resan så smakade ölet hemskt om påven gillade det inte alls, och med motivationen att något som smakar så illa så välsignade han bryggandet av dubbelbocken.
Och det som hände sedan är alltså denna fantastiskt drickbara öl, som genom åren blivit en riktigt härlig värmande dryck dessa iskalla tider.

Och det som hände sedan är alltså denna fantastiskt drickbara öl, som genom åren blivit en riktigt härlig värmande dryck dessa iskalla

Glada munkar