Traquair House Ale

Traquair House Ale

Hallå alla ölglada!

Julborden är över och vi väntar på det nya året i skrivande stund, Denna gång tänkte jag lyfta fram en fantastisk skotsk skönhet, en mörk och härlig house ale. Bryggeriets original från 1965, ytterligare en värmande öl vi rekommenderar i dessa kalla och mörka tider.

 

Traquair House Ale!traquair house ale

Traquair är ett av Skottlands äldsta bebodda hus, eller snarare slott skulle jag vilja säga…

Ända sedan 1400-talet då den första ”Laird of Traquair” flyttade är det hans ättlingar som drivit det vidare och de bor fortfarande kvar i huset (läs; slottet eller hus med ett bra försvarsverk). 1965 tog den tjugonde Laird of Traquair en promenix genom huset och upptäckte i ett av rummen en gammal bryggerianläggning (som hade försett huset med öl redan 1566!) Någonstans på vägen hit hade anläggningen fallit i glömska.

Dock fick han igång det gamla bryggeriet igen och än idag bygger framställningsmetoderna på gammalt traditionellt hantverk. Traquair House är det enda brittiska bryggeri som fermenterar hela sin produktion på ekfat och just denna öl har legat och myst 7 dagar på de här faten innan buteljering.

Traquair House 1814

traquair house

Traquair House, ett av de äldsta bebodda husen i Skottland.

Idag är det Lady Catherine Maxwell Stuart som driver och sköter bryggeriet.

new-traquair-referendum-ale

Lady Catherine Maxwell Stuart och sitt bryggteam.

Det här ölet är en guldröd ale med en enkel värmande alkohol och en fruktig ton från malten, nästan lite plommon och dadlar som i kombination med vanilj och den ekade tonen får den härligt balanserad och fyllig.

Många handskakningar och leenden har denna öl givit, då det absolut är en öl allas smaklökar borde få njuta av.